7/3/12

'La mort del corredor de fons' de Jordi de Manuel. L'inspector Marc Sergiot contra una xarxa de traficants d'òrgans, a Barcelona

La mort del corredor de fons (Edicions 62, 2012) no és cap manual de morts sobtades en el món de l’esport, sinó l’últim cas de l’inspector Marc Sergiot, “el Colombo català”, creat pel biòleg, professor i escriptor Jordi de Manuel (Barcelona, 1962).

Aquesta vegada, Sergiot topa amb una perillosa xarxa de traficants d’òrgans que ha estès els seus tentacles fins a Barcelona. La novel.la arranca amb la troballa d’un cadàver enterrat –i gairebé buit per dins– per part d’un metge jubilat que passeja el gos per la serra de Collserola. Arran d’aquest escabrós tret de sortida, que planteja a la policia els interrogants habituals en aquests casos, La mort del corredor de fons s’articula amb una triple trama.

Per una banda, la investigació que endeguen la caporal Lídia Sánchez i l’agent Pau Ribó dels Mossos d’Esquadra, en la qual hi acaba ficant el nas l’inspector Sergiot, del Cos Nacional de Policia. Per l’altra les peripècies d’un xoriço de baixa estofa, que sobreviu donant petits cops, fins que li roba un sobre ple de bitllets a la persona equivocada. I finalment la història d’un jove magrebí que arriba a Europa seguint la ruta de la clandestinitat amb el somni de convertir-se en atleta professional i viure de córrer.

De Manuel, gat vell en el gènere negre, mou els fils de les diverses trames amb la mateixa destresa amb què mouen els fils de les marionetes els experts. Organitza la novel.la en capítols curts; dosifica la informació; accelera o alenteix l’acció, i, quan li convé, fins i tot canvia el punt de vista per tornar-nos a explicar una escena o una altra, amb el qual provoca un interessantíssim i complex joc de perspectives.

La pista que segueixen els Mossos no trigarà a complicar-se, amb l’aparició de més cadàvers. Al mateix temps, la investigació d’aquestes morts s’entrecreuarà amb una persecució a vida o mort entre un petit delinqüent i uns mafiosos implicats en una perillosíssima trama.

L’autor de Mans lliures i El raptor de gnoms ens submergeix amb aquesta nova novel.la, dura i violenta, en la crua realitat de la immigració clandestina, les màfies de crim organitzat, els centres d’acollida i el submón de delinqüència que, més o menys ocult, respira i malviu sota el maquillatge de la ciutat de Barcelona.

Publicat per Jordi Benavente a L'Informador de Martorell, 1488, de març de 2012. I a Championchip.cat.


5 comentaris:

 1. Tinc moltes ganes de llegir aquesta noveŀla.
  Gràcies per la ressenya!

  Shaudin

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu per llegir-la i pel comentari, Shaudin. Sigui com sigui, el Jordi de Manuel mereix que el seguim, és un dels mestres del gènere negre en català. Salut.

   Elimina
 2. Ja deus saber que per a mi De Manuel és un mestre. Un petó.

  ResponElimina
 3. L'Anna Maria em va proposant pàgines perqué digui que m'agraden i fins ara m'agraden totes. Avui m'ha proposat "La mort del corredor de fons" i d'aquesta manera m'he enterat que és una novel-la de Jordi de Manuel i he vingut a parar al teu post perqué hi tenies un enllaç. Ara m'hauré de comprar el llibre.
  No se si em falta res per visitar d'aquesta casa.
  Àngels

  ResponElimina
  Respostes
  1. hahaha, és un plaer tenir-te per Martorell negre, amiga.

   sí, sí, aquesta novel·la va ser la meva porta d'entrada a la "teranyina" del De Manuel :)

   Elimina