17/9/13

‘Les veus del crim’, el somni negre sobre groc d’Anna Maria Villalonga fet realitat

El seu somni era negre sobre groc, i l’Anna Maria Villalonga (Barcelona, 1959) l’ha fet realitat. Conversar de tu a tu amb alguns dels seus escriptors favorits, dotze autors catalans de novel·la negra, en aquest cas. Agrair-los les bones estones passades llegint les seves obres. Cosir-los a preguntes. I recollir-ho tot en un volum –Les veus del crim (Alrevés, 2013)– indispensable per copsar l’estat actual del gènere a casa nostra. 

Erudita i propera, Villalonga ha parlat amb ells sobre com, on, per què i des de quan escriuen: procés creatiu, motivacions, influències, plans de futur i la seva visió del món editorial, del país i de la llengua, entre d’altres qüestions. Primer n’ha devorat els seus llibres, i després s’hi ha entaulat, amb cafè i gravadora i el mètode, el bon humor i la mirada còmplice de la divulgadora de raça que és. 

El resultat és un recull de converses literàries amb (per ordre d’aparició): Agustí Vehí, Jordi de Manuel, Jordi Cervera, Jaume Benavente, Jordi Pijoan, Teresa Solana, Sebastià Bennasar, Andreu Martín, Albert Villaró, Marc Pastor, Pau Vidal i Salvador Balcells. S’hi trobaven bé, fent-la petar amb ella. I es nota. Perquè han sortit temes professionals, vocacionals, però també personals. Al cap i a la fi, ningú escriu des de la barrera, sinó més aviat deixant-s’hi la pell. 

Anna Maria Villalonga. FOTO: JUAN LINARES 
Villalonga és professora de literatura a la Universitat de Barcelona, llicenciada en Filologia Catalana i Hispànica, investigadora i escriptora. Les veus del crim és fruit del seu afany divulgador de “la negror”, que dissecciona en el blog A l’ombra del crim, en conferències, articles i ara també des de l’associació ‘En Negre’. 

La seva dèria per les novel·les de lladres i serenos, per dignificar i acostar el gènere i els nostres escriptors al gran públic, l’ha portat a concebre aquests interessantíssims diàlegs “amb dotze apòstols del crim en llengua catalana”, com diu al pròleg un altre expert en el tema, el professor Àlex Martín Escribà

Cada peça té acotacions que descriuen l’espai i les condicions en què va desenvolupar-se la conversa, que enriqueixen encara més el retrat dels entrevistats. Qui ja els conegués, aprofundirà en els seus imaginaris i obsessions. Qui els descobreixi amb aquest llibre s’emporta una bona guia de lectura. Tot un regal, tant per als habituals del gènere com per als estudiosos, els lectors curiosos i els aprenents d’escriptor. 

(*L’autora i els entrevistats presentaran Les veus del crim aquest dimecres 18 de setembre, a les 19.30h, a la llibreria La Impossible de Barcelona.)

Publicat per Jordi Benavente a Núvol.com.

8 comentaris:

  1. Jo crec que si t'entaules amb l'Anna Maria, un café, una gravadora i la seva simparia, t'has de deixar anar del tot.
    Espero que li vagi més que bé amb aquest llibre.
    Angels

    ResponElimina
  2. Tot i que en sóc part interessada, com a germà seu, cal dir que tot el que es diu aquí és cert, i que la passió amb que l'Anna treballa i viu "la negror" no fa minvar en absolut el seu rigor i l'alt nivel de les seves critiques i análisis literàries.

    Sort amb el llibre i felicitats!!!

    Jordi V.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Jordi V. Sens dubte, pots estar-ne orgullós, de la (bona) feina que arriba a fer l'Anna. Salut, i llibres!

      Elimina
  3. Coneixent a l'Anna sé com de feliç s'ha de sentir en aquests moments. Es mereix que el llibre sigui un èxit! Només pel fet de seure amb ella i parlar els autors ja devien ser feliços! I és que el que més t'exganxa de l'Anna és el seu entusiasme, les ganes que posa en tot el que fa, la rigorositat de tot el que emprèn i la sensibilitat que et transmet.
    Felicitats a tots! Ja espero que sigui demà!

    ResponElimina
  4. Quines ganes de llegir-lo! Ja falta poquet perque arribi a Toronto!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Déu n'hi do, això ja serà un llibre internacional, doncs ;)

      Elimina