10/4/13

‘Valentes. La història de superació de vuit dones de Castellbell i el Vilar’, de Jordi Benavente, l’homenatge del consistori bagenc a una colla de dones exemple de coratge

**********NOTA DE PREMSA**********
El periodista Jordi Benavente (Martorell, 1980) publica Valentes. La història de superació de vuit dones de Castellbell i el Vilar (2013), un llibre encarregat per l’ajuntament d’aquest municipi bagenc amb l’objectiu d’homenatjar una colla de dones que, malgrat no haver-ho tingut fàcil a la vida per diversos motius, han aconseguit tirar endavant i són exemple coratge. 

“Valentes ha sigut un projecte apassionant”, diu agraït Benavente. “He entrevistat dones anònimes però interessantíssimes que han superat o encara lluiten contra el càncer; que han sigut víctimes de violència de gènere; que s’han vist forçades a emigrar per buscar-se la vida lluny de casa o que van patir la repressió franquista en carn pròpia, entre d’altres. Ha sigut un privilegi molt especial que hagin compartit les seves històries amb mi”. 

Guspires d'emotivitat
“A partir de diverses entrevistes, cafès i confidències, l’autor ha tramat amb elegància i sensibilitat les petites i grans històries d’aquestes castellvilarenques, on fins i tot els detalls més petits transpiren guspires d’emotivitat”, escriu l’alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, al pròleg del llibre. “Són històries de vida amb caràcter i valentia. Vuit històries de valentes que reflecteixen les d’altres dones castellvilarenques i d’arreu”. 

L’autor de La nit que van ploure bitllets o DO Martorell va rebre l’any passat l’encàrrec de l’alcaldessa Montserrat Badia i la regidora d’Igualtat, Assumptes Socials i Salut, Ana Guerrero. Badia i Guerrero volien retre “homenatge a les dones del nostre poble: dones lluitadores, amb esperança, tenacitat i voluntat”. Tenint en compte les seves obres anteriors, van triar Benavente perquè dugués a terme el projecte. 

Hores de converses, amb bloc i gravadora
Durant mesos, el periodista martorellenc ha visitat i parlat amb la Victòria, la Teresa, la Mont, l’Ana María, la Fina, l’Anna i la Margarita, i amb els familiars i amics de la Neus i la María, ja desaparegudes. Hores de converses, amb bloc i gravadora, compartint vivències, alegries i penes, que l’autor ha convertit en un amè, emocionant i interessant volum de 96 pàgines amb què el consistori homenatja les seves “valentes”. 

Jordi Benavente és periodista i Màster en Cultura Històrica i Comunicació. Ha sigut redactor als diaris Público, El Punt Avui i Ara. És autor dels llibres La nit que van ploure bitllets i altres històries de Martorell (2012) i DO Martorell. Un tast del paisatge humà del poble (articles de la collita 2009-2012) (2013). Col·labora amb la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el setmanari L’Informador de Martorell i el diari digital de cultura NúvolValentes. La història de superació de vuit dones de Castellbell i el Vilar és la seva tercera obra.

* La responsable de la portada és la fotògrafa i dissenyadora martorellenca Marta Fusalba.
** La presentació del llibre tindrà lloc el proper 24 d'abril de 2013, a partir de les 17,30 h, al Casino Borràs de Castellbell i el Vilar.

2 comentaris:

  1. Alguna llàgrima, però també algun somriure i, fins i tot, una part ben negra amb cadàvers al canal de rec. Molt interessant el personatge de Maria Malla, que desconeixia.
    Ets molt bon entrevistador, sensible i empàtic.
    Àngels

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per les teves paraules, Àngels, per la part que em toca. Les "Valentes" estaran contentes de llegir-te. M'alegra moltíssim que t'hagi suposat un viatge interessant, la lectura del llibre. Abraçada forta.

      Elimina