28/3/13

‘DO Martorell. Un tast del paisatge humà del poble (articles de la collita 2009-2012)’, periodisme de proximitat en format llibre

El periodista Jordi Benavente i l’escriptor Andreu González Castro ofereixen una mostra del paisatge humà del poble amb DO Martorell, un recull d’entrevistes, perfils i reportatges sobre persones que “han nascut, viuen o treballen” al municipi.

Els orígens del cognom Llupià o de la mítica banda de punk rock Desperdicis Clínics; l’entrega incondicional del poeta Ricard Garcia als seus versos; les ganes de prémer l’accelerador del joveníssim Josep Arqué; la lluita contra el càncer de la incombustible Montserrat Campmany; la tasca del Jaume Farré a Càritas; l’esperit emprenedor del Jordi Gibert, la Neus Roca o l’Elena Grimal; la desimboltura de la Lola Escudero o l’experiència d’una tot terreny cultural com la Juanita Ponce. DO Martorell és la suma de tots aquests testimonis i molts més, històries personals que dibuixen el paisatge social del poble i permeten “assaborir-ne el seu buquet”.

La metàfora vinícola no és casual, al contrari: és la tesi que sustenta DO Martorell. Un tast del paisatge humà del poble (articles de la collita 2009-2012), el llibre que publiquen aquest abril el periodista i historiador Jordi Benavente (Martorell, 1980) i l’escriptor i poeta Andreu González Castro (l’Hospitalet de Llobregat, 1974). La coberta és obra de la fotògrafa i dissenyadora Marta Fusalba (Martorell, 1985).

MOSTRA ECLÈCTICA, SEGELL MARTORELLENC
“Un poble és la suma de tots els seus ciutadans, igual que un vi és el resultat de la feliç comunió entre una terra, uns fruits i un ofici”, expliquen al pròleg Benavente i González. “Hem seleccionat articles, perfils i entrevistes realitzats i publicats a L’Informador de Martorell entre 2009 i 2012, i el resultat són aquestes 70 peces protagonitzades per persones d’edats, gèneres, oficis i pensaments diferents, amb un nexe comú: han nascut, viuen o treballen al poble, pertanyen a la DO Martorell. Oriol Malet, Eduard Pujol, Juan Capdevila, Anna Roig, Toni Albiol, Montse Torras, Ton Toset, Xavier Zamarra, Benet Puerta, Xavier Rius, Xavier Pagès, Alba Bohigas o Xavier Pérez, entre d’altres”. 

Recull eclèctic amb segell martorellenc, el llibre inclou fotògrafs, mestresses de casa, infermeres, botiguers, músics, professores, artesans, poetes, psicòlogues, pintors, dissenyadors, pagesos, rellotgers, metges, comercials, pilots i un llarg etcètera. “Des d’un nano que vol dedicar-se al motor, fins a una octogenària que cuida avis més joves que ella, passant per nois i noies que han hagut de marxar del país per guanyar-se les garrofes, jubilats amb tota una vida d’experiències per compartir o emprenedors amb talent i ganes de sortir-se’n”.

ELS AUTORS 
Jordi Benavente ha sigut redactor als diaris Público, El Punt Avui i Ara. És autor dels llibres La nit que van ploure bitllets i altres històries de Martorell (2012) i Valentes. La història de superació de vuit dones de Castellbell i el Vilar (2013). Col·labora amb la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el diari digital Núvol. El seu blog és Martorell Negre, http://martorellnegre.blogspot.com

Andreu González Castro és autor de cinc reculls de versos i un de contes, Safata d’entrada (2009); coautor de l’assaig La palabra justa. Homenaje a José Carol (2009) i de Bon cop de falç (2011), amb què va guanyar el Nèstor Luján de Novel·la Històrica. Ha escrit 100 moments estel·lars del Barça (2011) i 365 acudits per a culers (2013). I col·labora amb la revista de cultura i pensament El Ciervo. La seva web és www.andreugonzalez.cat.

Marta Fusalba és fotògrafa i dissenyadora i autora de la coberta del llibre. Ha col·laborat en el disseny d’altres publicacions i és responsable d’alguns dels cartells promocionals de festes i fires de Martorell dels darrers anys, com ara la Festa del Roser del passat 2012. Podeu veure les seves creacions a la web, www.martafusalba.com.

-Data de publicació: 19/04/2013
-Format: 21x15
-Pàgines: 240
-PVP: 14 euros
-Segueix-nos al Facebook!

2 comentaris:

  1. Un llibre serà bo si a tu t'agrada (Jordi Ortiz).
    Una miscel-lània martorellenca que gairebé m'ha fet passar tant temps llegint les entrevistes com buscant al Google per ampliar coneixements d'alguns personatges, i és que el teu poble sembla un bressol d'escriptors i poetes.
    Jane Marple acostumava a resoldre casos gràcies a les analogies que hi trobava amb personatges del seu entorn. He pensat en aixó, que sembla un estirabot, perqué en algun moment he vist retrats de gent o de situacions del meu poble.
    La senyora de la torre està impregnada de l'aroma de temps passats.
    M'ha encantat "El gust dels nostres avis pel sang i fetge". He vist la meva iaia matant conills i t'afegiré que la sang fregida tinc el record que era molt bona.
    No havia sentit mai una coral cantant "La canción del Cola-Cao".
    Llocs amb noms que m'agraden: de Sant Joan, El Gorg de Malatosca o de Les Bruixes, on es reunien èssers malèfics. De Martorell, La Plaça de les Hores i el Pont del Diable amb llegenda inclosa.
    En resum, un recull d'entrevistes que ens ofereixen interessants retalls de vida, i que no cal ser de Martorell per gaudir-ne.
    Àngels

    ResponElimina
  2. Àngels, crec sincerament que ens hauries d'haver escrit el pròleg! :) Quina passada, com m'agrada que t'interessin les històries martorellenques fins a aquest punt, i que hi trobis lligams amb històries teves, personals, i del teu poble.
    Està clar que els gorgs que anomenes tenen molt bona pinta... suggerents d'allò més.
    I el nostre Pont del Diable (que n'hi ha molts altres al món), què n'hem de dir, oi? I la Plaça de les Hores, sí, té un nom que, a mi, almenys, em fa pensar en el DeLorean de Regreso al Futuro...!
    Gràcies una vegada més, amiga, per passar per aquí, per llegir-nos (en aquest cas, l'Andreu també suma) i per explicar-nos què t'ha semblat tot plegat.
    Una abraçada molt forta, salut i llibres.

    ResponElimina