14/12/11

“A veure què t’inspira!”, va dir Malet. El dibuixant martorellenc Oriol Malet publica la novel.la ‘Número 5. El submarí perdut’ amb l’escriptor Lluís Llort

L'il.lustrador i dibuixant Oriol Malet (Martorell, 1975) i el periodista i escriptor Lluís Llort (Barcelona, 1966) acaben de publicar Número 5. El submarí perdut (Barcanova, 2011), novel.la d'aventures amb rerefons històric, humor i unes il.lustracions marca de la casa, protagonitzada per un jove científic que destapa un secret que implica les superpotències enfrontades a la Segona Guerra Mundial.

Tot va començar com un repte o joc creatiu que Malet va proposar-li a Llort, l'estiu de 2008, enviant-li un dels seus dibuixos [el del submarí] amb una nota incendiària: "A veure què t'inspira!". "Vaig suggerir-li que fes d'il.lustrador literari d'una il.lustració gràfica, i com que tant ell com jo compartim la característica d'estar una mica grillats", Llort va recollir el guant, explica Malet. El resultat és un híbrid entre novel.la il.lustrada i novel.la convencional, que Barcanova destina al públic adolescent, però que funciona com un autèntic "crossover" (un títol que pot saltar-se les categories).

Número 5. El submarí perdut explica la història en primera persona de Nuno Peixoto, un jove científic portuguès de mare catalana, que mentre investiga sobre un invent anomenat "líquid transmatèric" descobreix un projecte secret posat en marxa a Madeira en plena Segona Guerra Mundial, que involucrava alemanys, japonesos, italians, russos, anglesos i nord-americans en una estrambòtica i perillosa cursa de submarins que hagués pogut canviar el curs de la història.

En les seves investigacions i aventures, Peixoto comptarà amb l'ajuda i la complicitat de diversos personatges, entre els quals destaquen la Silvana Darinka, una noia de Sarajevo, decidida i resolutiva, que el traurà de més d'un merder, i l'Agripina, arxivera d'un dels diaris de Madeira, a punt de jubilar-se i aficionada a la Ginebra.

Acció, humor, tresors perduts i projectes secrets en un marc històric real, són els arguments d'aquesta novel.la signada per l'autor de Camaleó o Trenta-dos morts i un home cansat, i amb dibuixos d'un dels il.lustradors martorellencs amb més projecció.

A més, al final de l'aventura el llibre inclou l'annex L'hora de la veritat, una mena de making of que conté detalls de la trama i els personatges, i ajuda a escatir què és fantasia i què dades històriques, convertint Número 5. El submarí perdut en un possible i entretingudíssim complement didàctic per a un crèdit de la ESO sobre la Segona Guerra Mundial. "Com que vaig barrejar realitat i ficció sense manies, la meva dona va suggerir-me que ho aclarís al final, així evitem escampar dades falses i donem valor a les inventades", explica Llort.

Text: Jordi Benavente. Il·lustració: Oriol Malet. Publicat a L'Informador de Martorell (1477) el desembre de 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada