15/2/13

‘La Casa Infernal’ del prolífic i influent Richard Matheson, tan terrorífica com el primer dia

Se considera el Everest de las casas encantadas. Han intentado investigarla en dos ocasiones; la primera, en 1931 y la segunda, en 1940. Ambos casos acabaron en desastre. Ocho de las personas implicadas fueron asesinadas, se suicidaron o enloquecieron. Sólo una de ellas sobrevivió, pero ignoro si sigue conservando la cordura...”. 

Vet aquí un fragment del clàssic La Casa Infernal que el genial i prolífic Richard Matheson (Nova Jersey, 1926) va escriure l’any 1971. Segons Stephen King: “la més aterridora de totes les novel·les sobres cases encantades que s’han escrit mai”. L’autor de Soy leyenda, El increíble hombres menguante o El último escalón, compleix 87 anys, un bon moment per recuperar aquest títol paradigmàtic del gènere de terror, reeditat per Minotauro - Planeta, l’any 2011. 

El plantejament de l’obra (imitat i homenatjat infinitat de vegades) és tan senzill com ple de possibilitats. Al 1970, un magnat moribund (precisament de 87 anys), que vol saber si hi ha vida després de la mort, inverteix part de la seva fortuna en una expedició a l’interior de la Casa Belasco... coneguda com La Casa Infernal pels terribles i inexplicables fenòmens que s’hi han registrat. Els quatre escollits són un físic expert en parapsicologia, la seva dona, una mèdium i l’únic supervivent de la darrera incursió a la mansió. 

Un cop dins la casa, l’irracional i les supersticions xocaran amb les certeses científiques i portaran els personatges fins als seus propis límits, físics i mentals, posant-los en perill de mort. Al llarg dels anys, les parets de La Casa Infernal han sigut testimoni d’escenes i crims terribles que han deixat un rastre... difícil de combatre. Amb una prosa neta i molt visual, i una història estructurada en capítols curts, Matheson ens arrossega irremeiablement a la foscor, a través de 300 pàgines que devorem fascinats per l’imaginari i l'ofici de l’autor. 

Autor d’històries de terror, fantasia, western i ciència-ficció i venerat per escriptors de la talla de Stephen King o Ray Bradbury, Richard Matheson ha escrit guions per a les sèries The twilight zone, Star Trek o The Alfred Hitchcock Hour, relats i novel·les que li han valgut el reconeixement de crítica i públic i premis com el World Fantasy, el Bram Stoker o l’International Horror Guild Award. Avui és un senyor afable amb boina i barba blanca. Però durant més de 80 anys ha sigut un dels mestres de l’art de narrar històries que atrapen al respectable, creen escola i deixen... seqüeles. Per molts anys, mestre!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada