20/7/12

Qui vol tenir un hort per ser feliç? Marc Estévez Casabosch (Ara Llibres) ens explica com aconseguir-ho en un amè i pràctic volum de 216 pàgines

“Potser camines sobre ciment i asfalt, però la terra segueix viva sota els teus peus, esperant una escletxa entre rajoles, un raig de llum penetrant, una llavor duta pel vent que es faci herba fresca”. Són paraules de Marc Estévez Casabosch, un jove barceloní que fa uns anys va decidir establir-se a pagès... i ara ho explica a Un hort per ser feliç (Ara Llibres, 2012). Un engrescador, amè i pràctic volum de 216 pàgines a tot color, on comparteix els seus secrets perquè qualsevol es llenci a l’aventura de cultivar “un jardí comestible”.

“Pots fer un hort siguis on siguis. A la ciutat, en un poble o al camp. En un pis, en una casa amb jardí o en una masia perduda. Que floreixin aliments per tot arreu!”, escriu Estévez. La seva història sembla inventada per un expert en màrketing per promocionar el llibre, però és real: cansat de l’estrès de la ciutat, va buscar-se una casa al camp amb espai per plantar-hi fruites, verdures, plantes aromàtiques, flors que es mengen; per tenir-hi un galliner i lloc per al compost; per formar-hi una família...

Fins i tot va adaptar la teulada de la seva vivenda per instal·lar-hi un hort en feixes fèrtils, amb què no només aprofita l’espai i n’obté fruits comestibles, sinó que també ha aconseguit un aïllament tèrmic natural: “el gruix de dos pams de terra que reposa a la coberta manté l’escalfor a l’interior de la casa, durant l’hivern, i proporciona un ambient fresc, durant l’estiu”. El llibre està ple de sorpreses i bones idees d’aquest tipus.

També en un balcó
Però no us enganyeu! Aquesta guia d’horts tot terreny no només és ideal per a aquells que tenen els metres necessaris per cultivar tot tipus de meravelles; també funciona per als que vivim en cases o pisos en vertical i sense terreny. Estévez també pensa en aquells que tenen un balcó petit, on, ben organitzat, s’hi poden plantar enciams, canonges, plantes aromàtiques i flors comestibles, tomàquets, carabassó, mongetes, pebrots i maduixes. O en aquells que, tot i viure en una casa, no tenen gaire terra a la seva disposició: qualsevol pot muntar “un jardí comestible d’uns 60 metres quadrats”, assegura aquest jove pagès.

Expert en boscos i bolets, Estévez ha publicat diversos llibres sobre aquests temes, tots impregnats per la seva filosofia de vida: vitalista, ecologista, amant i cultivador dels petits plaers: “El que més m’agrada de l’hort és passejar-m’hi”, escriu. S’hi dedica tant com faci falta, és l’única manera d’obtenir-ne fruits, però també predica la doctrina de la contemplació en contra de la pressa. Els seus llistats de “feines pendents a l’hort” inclouen accions com ara “collir maduixes” o “fer companyia a les gallines i agafar-ne els ous”, però també “olorar el romaní”, “buscar una ombra i llegir una estona”, “contemplar les carxofes” o “tancar els ulls i respirar”.

Elogi de la calma i del bon menjar
Manual pràctic i alhora llibre de filosofia oriental a la catalana, doncs, Un hort per ser feliç és un elogi, literal i monumental, de la tranquil·litat i els bons aliments; un llibre d’auto ajuda i de creixement personal, si entenem que apropar-nos a la natura i recuperar el ritme pausat de la terra ens “ajuda” i ens fa “créixer” com a humans; a viure una vida més plena, a ser més forts i més flexibles, en tots els sentits.

“L’autèntica felicitat arriba quan acceptes els contratemps. Acceptar que no cada any serà un bon any per als tomàquets, que de vegades cauran pedregades que t’esguerraran la collita. Conviure amb la força de la natura, respectar-la i tenir una ment flexible per adaptar-te a qualsevol situació. És el gran aprenentatge que et proporciona l’hort”, escriu aquest divulgador de la cultura verda.

El darrer llibre d’en Marc Estévez Casabosch convida a posar un hort a la teva vida, i ho fa encomanant passió i sensibilitat, però també organització. A banda de fotografies, dibuixos, fitxes i moltes altres coses pràctiques, a Un hort per ser feliç hi trobareu calendaris per plantar en el moment idoni, segons la zona on visqueu; trucs per millorar la fertilitat de la terra; consells per escollir eines i adobs, per combatre les males herbes, les plagues o les malalties de les plantes, i fins i tot per contemplar-ne la seva vida sexual! Tot un món, al teu hort.

“Deixa’t portar i fes-ho tan bé com puguis, amb humor i paciència. Segueix el teu instint”, escriu aquest guru del cultiva-t’ho tu mateix i l’slow living. Que en el fons no s’està inventant res, aquest nano, que fa anys que tot això ja ho feien els nostres avis. Però hem oblidat tantes coses importants... que ens cal anar redescobrint-les, i aquest títol ens hi ajuda. “Hi haurà llavors que no germinaran, ventades fortes i pedregades inoportunes, però sempre tindràs un somriure sota el nas d’aquells que generen enveja sana. Un somriure de bona salut”. Ja teniu lectura fresca per a aquest estiu? Qui vol tenir un hort per ser feliç?

Per Jordi Benavente, que encara no té un hort al balcó, però està a punt...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada