12/1/12

Torna l'escriptor emmascarat, Nil Barral, amb 'El Picasso desconegut', segon cas del perdiguer homònim, ara en el món de l'art

Torna l’escriptor emmascarat. L’autor o autora que s’amaga sota el pseudònim de Nil Barral publica El Picasso desconegut (Amsterdam, 2012), la segona novel.la de la sèrie protagonitzada per l’investigador del món de les assegurances panxut, homosexual i homònim... perquè Nil Barral també és el nom del perdiguer en qüestió.

Però aquesta vegada, el motor de la trama no és cap delicte de sang, com passava en el debut d’aquest enigmàtic autor de novel.les de misteri, L’home que dormia al cotxe (Amsterdam, 2011), que arrancava amb la troballa d’un cadàver en un maleter. En aquesta segona entrega, el detonant és una presumpta estafa milionària que implica un Picasso i un Casas, sobreposats en una mateixa tela heretada per un particular. Tot un ardit que podria acabar emmerdant el conseller d’economia i el director del MNAC en persona, però que, sobretot, podria afectar la reputació de l’asseguradora que li paga els vicis (restaurants cars, whisky de malt...) al Barral personatge: “Ara vostè ha de demostrar que hagi passat el que hagi passat nosaltres som innocents i no hem de pagar la prima a ningú. Queda clar?”, li etziba el seu cap després d’exposar-li el cas.

Una trama complicada a través de la qual el Barral autor ens arrossegarà per les clavegueres amb moqueta de vellut del món de l’art, el procés d’autentificació de quadres, els budells de les cases de subhasta i les col.leccions privades, i els viaranys de la cobdícia humana, amb viatge d’anada i tornada a Roma inclòs. I tot sense abandonar el posat escèptic que ja és habitual en aquest agut perdiguer gay; el posat d’aquell que no només utilitza la seva intel.ligència per resoldre els casos, sinó també el seu sarcasme. “Curiós? Sóc intel.ligent, eficaç, encantador i refinat. Curiós, no. Curiosos són els nans, una dona que sàpiga fer una bona paella i una persona bondadosa. Jo no sóc cap d’aquestes coses”, li engega Barral a un dels personatges implicats en el complot d’aquesta segona entrega de la sèrie, que, segons l’autor, podria tenir fins a nou volums.

Els que van gaudir amb L’home que dormia al cotxe, trobaran la continuació en El Picasso desconegut, que repeteix la galeria de personatges principals encetada en el primer volum: l’ex policia homosexual, panxut i bon vivant, reciclat en perdiguer a sou d’una important empresa d’assegurances; el seu company Nèstor, atractiu i brillant matemàtic professor universitari, i la Rita, la saberuda, enginyosa i expeditiva secretària amb aspecte de mestressa de casa.

Les apostes sobre quina és la veritable identitat d’aquest autor emmascarat, “un dels escriptors més reconeguts del nostre país”, segons l’editorial, continuen obertes. S’ha parlat d’Andreu Martín, Quim Monzó, Sergi Pàmies, Empar Moliner... Està clar que un dels altres al.licients (potser el misteri més rebuscat) d’aquesta novel.leta de 147 pàgines, que pràcticament es llegeix d’una volada, és també el de jugar a endevinar qui és en realitat en Nil Barral.

Publicat per Jordi Benavente a L'Informador de Martorell, 1.480, del gener de 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada