28/12/10

'Crims.cat', antologia de 17 sospitosos habituals del gènere negre en català

Aquesta vegada, l’escena del crim desprèn certa olor d’all i oli. El contingut d’una copa de cava esmicolada en el moment de l’agressió es barreja amb la sang de la víctima en un bassal granat, dens i quiet. Un filet de fum tremolós, provinent d’una cigarreta esclafada contra una llesca de pa amb tomàquet, s'enfila lentament cap al sostre. I la llista de sospitosos habituals a interrogar és llarguíssima. Cada vegada ho serà més, a jutjar per l’informe, antologia de relats negres, Crims.cat. Collita de narradors del gènere negre en català, que presenten Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennassar i edita Alrevés.

Disset històries curtes concebudes amb diferents estils però amb la mateixa passió pels crims escrits en la nostra llengua. Disset contes protagonitzats per mossos d’esquadra, detectius, forenses, periodistes, lladres, assassins, pinxos, presos i cadàvers... tots ells de la terra. La prova definitiva que el gènere negre català està més viu que mai, i que no té res a envejar als seus equivalents francesos, nord-americans, espanyols, italians o suecs.

Els autors intel·lectuals d’aquests disset Crims.cat són Sebastià Bennassar, Jordi Cervera, Jordi de Manuel, Joan Francesc Dalmau, Albert Hernández, Salvador Iborra, Ramon Usall, Agustí Vehí, Miquel Vicens, Pau Vidal, Albert Villaró, Sebastià Jovani, Marc Pastor, Jordi Pijoan, Clàudia Pujol, Teresa Solana i Josep Torrent. Són alguns dels més buscats. Homes i dones disposats a vessar tanta sang, sobre la pàgina en blanc, com sigui necessària... Els lectors amants del gènere negre estan d’enhorabona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada